Aj tehotné ženy, dojčiace matky, ľudia s intoleranciou na kofeín či srdcovo-cievnymi problémami si môžu vychutnávať kvalitnú výberovú kávu. Pomocou takzvanej Swiss Water Process metódy sa dá kofeín z kávových zŕn odstrániť veľmi efektívnym a pritom nechemickým spôsobom, pričom si káva zachováva všetky svoje charakteristické chuťové vlastnosti. V BIO Fairtrade káve Decaf z našej pražiarne SAMAY môžete vďaka tomu objaviť sladkosť karameliek a trstinovej melasy s jemným kakaovým akcentom.
Najstarší a zároveň najširšie využívaný proces odstraňovania kofeínu z kávy funguje na báze chemických rozpúšťadiel. V minulosti sa na tento účel používali aj chemikálie ako benzén, ktorý je dnes už známym karcinogénom, trichlóretylén (TCE) či chloroform, no pre vysokú škodlivosť sa od nich upustilo a dnes sú najrozšírenejšími rozpúšťadlami kofeínu metylénchlorid (v Európe dichlórmetán - MC) a etylacetát. Naproti tomu, časovo a finančne náročnejšie metódy odstraňovania kofeínu ako švajčiarsky “vodný” proces (Swiss Water Process) či horský “vodný” proces (tradičná metóda, ktorá sa používa v Mexiku) nepoužívajú chemikálie a sú šetrné ku zrnám kávovníka, preto sa zvyčajne používajú pri kvalitnejších, najčastejšie BIO (organických) kávach.
Ani jeden z týchto procesov neodstráni kofeín z kávy úplne, keďže približne 3% kofeínu sa odstrániť nedajú. Avšak dokázaná účinnosť certifikovanej Swiss Water metódy na úrovni 97-99% reálne znamená, že v šálke espressa z takto spracovaných zŕn, je približne 1 až 3 miligramy kofeínu. Pre porovnanie, šálka bežnej kávy z klasických zŕn obsahuje 50 až 125 mg kofeínu. U ľudí citlivých na kofeín sa môžu prejaviť symptómy už pri požití 10 miligramov kofeínu, preto väčšina bezkofeínových káv obsahuje menej než 10 mg kofeínu na porciu (zvyčajne od dvoch do piatich). Bezkofeínová káva v súčasnosti tvorí približne 12% celosvetovej spotreby kávy a jej spotreba s trendom zdravej a alternatívnej výživy neustále narastá.
Ako funguje Swiss Water Process?
Princípom tejto pomerne drahej metódy, ktorá bola prvýkrát použitá vo Švajčiarsku v roku 1933, je namáčanie zŕn vo vode. Zo zŕn vylúhovaný kávový extrakt (GCE) sa nezbavuje kofeínu chemikáliou, ale pomocou špeciálnych filtrov z aktívneho uhlia. To je vypálené tak, aby zachytávalo molekuly kofeínu a všetky menšie nechalo prejsť späť do koncentrátu. Tento proces sa opakuje, až kým hladina kofeínu v zrnkách neklesne na 3-2%. Potom sa zrnká sušia v špeciálnych nádobách. Zvyšková voda, ktorá obsahuje vonné látky, sa odparením zredukuje na koncentrát, ktorým sa zrnká opakovane postriekajú, aby sa im vrátili ich pôvodné aromatické vlastnosti.
Viac o Swiss Water Process sa môžete dozvedieť vo videách na našom YouTube kanáli.
Férová káva SAMAY Decaf je k dispozícii v našom e-shope:
- https://www.samay.sk/eshop/bio-ferova-kava-decaf-200g/
- https://www.samay.sk/eshop/bio-ferova-kava-decaf-500g/
BIO certifikát našej kávy SAMAY garantuje, že káva bola vypestovaná v prísnych podmienkach kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, ktoré je ohľaduplné k našej planéte a budúcim generáciám. Pri kúpe produktov so značkou Fairtrade máte istotu, že boli vyrobené za dôstojných ľudských a pracovných podmienok. Vďaka fair trade farmári uživia vlastnou prácou seba aj svoje rodiny a môžu žiť dôstojný život.
Pozrite si celú ponuku káv z našej pražiarne SAMAY: