V predvianočnom období do ponuky nášho férového obchodu pribudla nová káva, oriešky i čokoládky: SAMAY Long Blend je vyvážená zmes kávových zŕn z Kolumbie a Etiópie, ktorú sme vytvorili na podnet od nášho zákazníka prevádzkujúceho kaviareň v Bratislave. Naši švajčiarski partneri z PAKKA odporúčajú vyskúšať sladké mandle “candy” v horkej čokoláde. Z bohatého sortimentu čokolád Zotter sme tentokrát vybrali Nutting Hills - nenápadnú, ale chuťovo dokonalú tyčinku mandľového nugátu s lieskovcami v kávovej čokoláde, a tiež Labooko Nicaragua 50% - “najlepšiu mliečnu čokoládu na svete”.
SAMAY Long Blend je zmes tvorená FairTrade kolumbijskou kávou z oblasti Tolima a etiópskou kávou z oblasti Bench Maji. Všetky zrnká tejto výberovej kávy sú kvalitným produktom ekologického poľnohospodárstva, káva je BIO certifikovaná. V prípade Long Blend sme zvolili praženie na stupeň City Plus, avšak vďaka obsahu svetlejšie pražených zŕn z Etiópie táto káva vynikne nielen ako espresso, ale aj pri alternatívnej príprave. Chuťový profil SAMAY Long Blend je tvorený lieskovcovou čokoládou s jemným kvetinovým nádychom.
Viac o káve z oblasti Tolima v Kolumbii a tiež o káve z Bench Maji v Etiópii, ktoré spolu vytvárajú zmes SAMAY Long Blend, si môžete prečítať v našich článkoch:
Pozrite si celú ponuku káv z našej mestskej pražiarne:
Hľadanie najlahodnejších BIO a FairTrade orieškov priviedlo našich partnerov, zakladateľov značky PAKKA, do regiónu Gilgit-Baltistan na severe Pakistanu, kde má pestovanie mandlí dlhú tradíciu. Ekologicky vypestované mandle sú šetrne spracované; potom obalené čokoládou Equiori, ktorá je vyrobená zo selekcie kvalitných odrôd kolumbijského kakaa; a nakoniec pokryté tenkou sladko-ovocnou polevou.
Podpora malých farmárov: PAKKA nielen obchoduje s produktami výrobcov, ale takisto im platí garantované a stabilné minimálne ceny, čiastočne predfinancuje ich úrodu a podpisuje s nimi dlhodobé kúpne zmluvy.
Produkty značky PAKKA, ktoré nájdete v ponuke SAMAY:
Základom čokoládovej tyčinky Nutting Hills je mandľový nugát s celými lieskovcami. Guarana v mandľovom nugáte a kávová čokoládová poleva, v ktorej je celá tyčinka obalená, spolu skvele chutia a pomáhajú tiež účinne dopĺňať energiu.
Mimoriadne nápaditá čokoláda Zotter sa v rodinnej firme Josefa Zottera v susednom Rakúsku vyrába ručne, z prvotriednych BIO surovín, z kakaových bôbov “fine flavour” (najvyššia kategória kvality), pochádzajúcich zo spravodlivého obchodu - Fair Trade.
“Najlepšia mliečna čokoláda na svete”, znel verdikt známeho odborníka Georga Bernardiniho. “Zotter dosiahol prvé miesto v kategórii mliečnych čokolád s touto veľmi harmonickou čokoládou, ktorá nie je príliš sladká ani príliš horká a nádherne sa rozplýva na jazyku. Skutočné majstrovské dielo.”
Mliečna 50%-ná čokoláda Nicaragua svojou chuťou najviac pripomína zamatovo krémový čokoládový puding, ale v jej chuťovom profile môžete objaviť aj karamelky, maslové sušienky či hrozienka. Je z radu Zotter čokolád Labooko, ktorý tvoria starostlivo vyberané odrodové "single origin" čokolády z rôznych kakaových regiónov sveta. Presvedčili už v mnohých medzinárodných testoch čokolád a získali viacero prestížnych ocenení.
Viac o čokoládovni Zotter si môžete prečítať v našom článku:
Tip: Ak si chcete kvalitne vychutnať akúkoľvek čokoládu, nemali by ste ju okamžite rozhrýzť - odporúčame nechať ju v ústach príjemne, veľmi pomaly rozpustiť a tak vychutnať. Vášniví fanúšikovia čokolády si napríklad nechávajú kúsok čokolády "oddychovať" na jazyku a potom si ju jazykom prilepia na podnebie. Zároveň začínajú štekliť takto na podnebie prilepenú čokoládu jazykom a tá sa postupne rozpúšťa. Dobrá čokoláda má krásne dlhú arómu.