Až na jednu výnimku obsahujú všetky naše kávy iba zrnká 100% arabiky. Tou výnimkou je SAMAY Espresso blend. Ako napovedá jej názov, zmes je ideálna na prípravu klasického talianskeho espressa. Má (v porovnaní s ostatnými SAMAY kávami) najvyšší podiel kofeínu a mnohí naši zákazníci si ju preto obľúbili ako účinný energetický nápoj. Nielen prémiová arabika ale aj robusta, ktorú obsahuje, je kvalitným produktom ekologického poľnohospodárstva, BIO aj Fairtrade certifikovaná, je pražená na stredne tmavú hnedú farbu - stupeň Full City - a v šálke kávy sa vám vďaka nej podarí vykúzliť nádhernú cremu. Chuťový profil našej espresso zmesi tvoria sviatočné tóny muškátového orieška, klinčekov a tabaku, s arómou škorice a kakaa.
Základ SAMAY Espresso kávy tvorí arabika Colombia Excelso z kolumbijskej oblasti Tolima - viac o jej pôvode si môžete prečítať v našom článku: samay.sk/aktuality/kolumbijska-kava-z-druzstva-agprocem. Je doplnená 30%-ným podielom robusty India Cherry, ktorá sa pestuje na úrodnej pôde v povodí indickej rieky Bhadra, v malebnej dedinke Magundi. Kávovníky tu rastú v nadmorskej výške 900 m.n.m., v tieni stromov a starajú sa o ne šetrným ekologickým spôsobom, bez použitia syntetických hnojív či pesticídov. Dodržiavanie pravidiel spravodlivého obchodu (Fairtrade) garantuje pre miestnych drobných farmárov dôstojné pracovné a životné podmienky.
Mnohí kávoví gurmáni považujú robustu za nezaujímavý či menejcenný druh kávy. Oproti arabike má totiž často horkejšiu chuť. Je to spôsobené vyšším podielom kofeínu, ktorého obsahuje až dvojnásobné či dokonca trojnásobné množstvo (oproti káve Arabica). Práve vďaka vyššej koncentrácii kofeínu je však kávovník Robusta menej náchylný na poškodenie hmyzom. Robusta je menej náročná na pestovanie ako Arabica, darí sa jej aj v nižších nadmorských výškach a výborne odoláva rôznym chorobám. Hoci všeobecne sa robusta radí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy, v prípade našej odrodovej robusty India Cherry si môžete byť istí, že v rámci svojej kategórie patrí medzi svetovú špičku. Jej producenti zo Sethuraman Estate za ňu získali viacero prestížnych ocenení, vrátane uznania od Coffe Quality Institute.
V našej SAMAY zmesi vytvára robusta India Cherry spolu s arabikou Colombia Excelso harmonickú súhru pre vaše dokonalé espresso. Posúďte sami:
samay.sk/kava-espresso
Odporúčame vyskúšať aj s obľúbenou sladkou bodkou, ktorou je pre nás napríklad
- klasické tiramisu, pripravené podľa receptu z knihy Francescy Kristal Spinelli: Taliansko na tanieri
fortunalibri.sk/products/taliansko-na-tanieri - alebo tabuľka luxusného makadámiového nugátu Praline z čokoládovne Zotter
samay.sk/cokolada/bio-cokolada-makadamiovy-nugat-praline--70g