Tešíme sa z kávových noviniek! Počas našej cesty na juh Etiópie sme pre vás vybrali dva druhy kvalitnej single-origin kávy, ktoré sú už čerstvo napražené a momentálne k dispozícii v našom obchode.
Prvou novinkou je výberová káva z oblasti Guji, ktorú kávoví gurmáni považujú aktuálne za jednu z najlepších arabík na svete. Naša SAMAY Férová káva Ethiopia Guji pochádza zo 150-hektárovej BIO farmy v blízkosti mesta Shakiso. Na lesnej farme si prácu za férových podmienok našlo 184 ľudí. Káva z pôvodnej odrody kávovníka tu rastie prirodzene v lesnom prostredí, v tieni stromov, v nadmorskej výške 2.000 až 2.150 m.n.m., a zbiera sa výhradne ručne. Pre túto kávu sme zvolili stupeň praženia City Plus. Najlepšie sa hodí na alternatívne prípravy kávy (napríklad filter alebo french press), ale výborná je aj ako chuťovo výrazné espresso. V nápoji vyniká originálna kombinácia mandlí, červeného pomaranča a majoránu.
Kúpiť si ju môžete v našom e-shope:
Druhá z našich etiópskych noviniek pochádza od drobných farmárov z okolia Aleta Wondo v regióne Sidamo. Kávovníky tu rastú v nadmorskej výške približne 2.000 m.n.m. vo svojom prirodzenom prostredí v tieni stromov. Káva je pestovaná ekologicky, s ohľadom na zachovanie biodiverzity. Upražili sme ju v štýle Full City a preto ju odporúčame pripravovať ako espresso, ale hodí sa aj na alternatívne druhy prípravy kávy. V nápoji odhalíte lahodné chute bergamotu, karamelu a pomarančovej marmelády.
Kúpiť si ju môžete v našom e-shope:
Káva Arabica sa v Etiópii pije ako nápoj už stovky, ak nie tisícky rokov. Dnes tvorí štvrtinu etiópskeho exportu a poskytuje živobytie približne 15 miliónom farmárov. Pre mnohých z nich je káva najdôležitejší alebo jediný zdroj príjmu. V dnešnom kávovom svete je zaujímavosťou, že až 50% všetkej kávy, ktorá sa vyprodukuje v Etiópii, zostáva v krajine pre spotrebu Etiópčanov. Pitie kávy je skutočne neoddeliteľnou súčasťou každodenného života Etiópčanov a základným komponentom etiópskej kultúry. Káva je aj prostriedkom budovania a udržiavania dobrých vzťahov v rámci rodiny, komunity a priateľov. Veľmi nás preto potešilo, že hneď ako sme navštívili prvú farmu, dostali sme od domácich srdečné pozvanie na šálku kávy, ktorú tu volajú "buna" alebo "bunna".
Fotografie z našej cesty za pestovateľmi kávy do Etiópie (aj do oblastí Guji a Sidamo, odkiaľ pochádzajú spomínané kávy) si môžete pozrieť v albume na Facebooku.