Nahliadnite do zákulisia našej pražiarne SAMAY: Radi vás zoznámime s naším remeslom a predstavíme vám proces, vďaka ktorému sa kávové zrnká vyznačujú tak neodolateľnou vôňou a chuťou.
Starostlivý výber
SAMAY je jedna z prvých lokálnych pražiarní na Slovensku, ktorá funguje už viac ako desať rokov. Nepražíme akúkoľvek kávu. Potrebujeme spoznať celú cestu kávového zrnka od rastlinky kávovníka až po šálku hotového kávového nápoja. Nakupujeme iba kávu, ktorá spĺňa najvyššie kvalitatívne, ekologické a etické štandardy. Zameriavame sa na takzvanú výberovú kávu – specialty coffee. Do tejto kategórie patrí iba top 5% svetovej produkcie. Sme jedinou slovenskou pražiarňou kávy s oficiálnou platnou BIO* a Fairtrade** certifikáciou.
Náš názov „samay“, rovnako ako káva arabica a tiež prvé zrnko kávy, ktoré sme upražili v našej pražiarni, pochádza z Etiópie.*** S kávovými farmármi v Etiópii sme si počas dlhoročnej spolupráce vybudovali úzku spoluprácu. Zrnká single-origin kávy zo známych kávových oblastí Sidamo, Yirgacheffe či Guji, ktoré sme boli osobne vyberať priamo na farmách a spracovateľských staniciach v Etiópii, sa stali favoritmi našej ponuky. Sortiment sme po čase rozšírili aj o kvalitnú kávu z iných regiónov sveta, najmä z Latinskej Ameriky.
Aby sme vyhoveli zákazníkom, obľubujúcim skôr klasické espresso, do ponuky sme okrem rôznych arabík pridali aj kvalitnú BIO a Fairtrade robustu z Indie. Tvorí menší podiel v našej SAMAY Espresso zmesi (väčší podiel v nej tvorí arabica Colombia Excelso). Pre tehotné či dojčiace mamičky a ľudí, ktorí sú citliví na kofeín ponúkame BIO arabiku z Peru, z ktorej bol kofeín odstránený švajčiarskou vodnou metódou bez použitia škodlivých chemikálií.
Praženie v malých množstvách
Sme malou remeselnou pražiarňou kávy. Pražíme v malých množstvách, aby si naši zákazníci mohli vychutnať čo najväčší pôžitok z čerstvo upražených zŕn. A ako teda prebieha proces praženia? Zhrnuli sme ho do troch krokov:
1. Zelená káva od producentov z Etiópie, Kene, Indie, Kolumbie či Peru sa k nám dostáva vo veľkých jutových vreciach, ktoré vážia 60-70 kg. Náš pražiar z nich postupne, po vedrách, odoberá menšie množstvá, ktoré nasype do pražičky. Každý druh kávy sa praží inak, aby vynikol jeho jedinečný chuťový profil a tiež v závislosti od spôsobu prípravy, na ktorý je káva určená.
2. Počas praženia, pri ktorom teplota dosahuje okolo 200°C, získava káva charakteristickú vôňu a chuť. Kávové zrnká strácajú vlhkosť, naberajú na objeme a hnednú. Pražiar celý proces starostlivo sleduje a ovplyvňuje ho nastavovaním času a teploty.
3. Po úspešnom pražení je dôležité rýchle schladenie, aby nedošlo ku spáleniu zrniek. Upražená káva je po vychladnutí ručne balená do klasických sáčkov alebo do vratných nádob, ktoré v rámci systému zero waste kolujú medzi našou pražiarňou a kaviarňami. Balíčky či vratné vedierka čerstvo upraženej kávy sú potom pripravené na cestu do obchodov, kaviarní, pekární, reštaurácií, kancelárií alebo k zákazníkom nášho e-shopu samay.sk.
Na fotografii je čerstvé espresso z našej kolumbijskej kávy, ktoré pripravil skúsený barista v reštaurácii MOREE v Bratislave.
Viac detailov k jednotlivým druhom kávy nájdete v našom internetovom obchode:
Potešíme sa každej vašej objednávke! Pri objednávkach nad 30 EUR ponúkame dopravu zdarma.
* BIO certifikát garantuje, že naša káva bola vypestovaná v prísnych podmienkach kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, ktoré je ohľaduplné voči našej planéte aj budúcim generáciám.
** Vďaka Fairtrade si naši zákazníci môžu byť istí, že farmári uživia vlastnou prácou seba aj svoje rodiny a môžu žiť dôstojný život.
*** V etiópskom jazyku, amharčine, „samay“ znamená nebo.