Dejiny čokolády neprehliadnuteľne zmenila pôvodne malá rodinná firma Josefa Zottera. Dnes patrí k najlepším výrobcom čokolády na svete a mnohí ho považujú za najinovatívnejšieho čokolatiéra zo všetkých. Kultovými sa stali jeho ručne plnené tabuľky čokolády Hand-scooped (po nemecky Handgeschöpft), ktoré sú akoby nadrozmerné čokoládové pralinky, obsahujúce často neobvyklé, až šokujúce, no vždy mimoriadne lahodné kombinácie. Zahŕňajú klasické chute ako slaný karamel či čokoládový mousse, ale aj excentrické ako konopný bonbón či whisky so slaninou. Vymýšľajú ich Josef Zotter a jeho dcéra Julia Zotter. Originálne obaly na čokolády, ktoré navrhol Andreas H. Gratze, premenili každú čokoládu na unikátne umelecké dielo a predstavujú preto dokonalý darček. Momentálne existuje približne 500 rôznych druhov čokolády Zotter: spomínané Hand-scooped Chocolates, čisté “single origin” čokoládky, čokoláda na pitie, okrúhle Mitzi Blue, nugát či pralinky. Všetky sú v prvotriednej BIO kvalite, Fair Trade certifikované a “bean-to-bar”. Zotter je vzorným príkladom spoločensky zodpovedného podnikania.
Čokoládovňa Zotter ako jedna z mála v Európe vyrába čokoládu systémom “bean-to-bar” - starostlivo riadi celý proces od výberu kakaového bôbu až po hotovú tabuľku čokolády. Praženie, mletie aj konšovanie sa robí v malých várkach, ktoré sú prispôsobené jednotlivým odrodám kakaa, aby vynikol ich špecifický chuťový profil. Rodina Zotterovcov často navštevuje regióny, v ktorých sa kakaové bôby pestujú, aby našla tie najvznešenejšie a najvzácnejšie druhy. Podobne ako pri víne, každá odroda kakaa má vďaka špecifikám konkrétneho terroir, v ktorom je pestovaná, svoju jedinečnú príchuť a arómu. Niektoré majú orieškový nádych, iné kvetnatý buket ako napríklad bôby z Ekvádoru a ďalšie viac citrusové tóny ako bôby z Madagaskaru.
Zotter vyberá do svojich čokolád kakaové bôby najvyššej kvality, tzv. fine flavour cocoa, nie bežné “bulk” kakao. Na výrobu čokolády sa používa výhradne kakaové maslo, nie palmový olej. Rafinovaný cukor je nahradený surovým trstinovým cukrom. Mlieko je od voľne sa pasúcich “grass-fed” kráv z malých tirolských fariem a na dochutenie sa používa pravá Bourbon vanilka, druhé najdrahšie korenie na svete po šafráne.
Firma Zotter sa riadi princípmi spravodlivého obchodu – Fair Trade. Dodržiava štandardy ako sú transparentnosť, spravodlivé odmeňovanie farmárov či zákaz detskej a nútenej práce. Keďže je jedným z členov organizácie WFTO – World Fair Trade Organization, jej aktivity sú pravidelne kontrolované. Kakao nakupujú Zotterovci priamo od pestovateľov a platia im oveľa viac ako sú bežné ceny za vysoko kvalitné kakao na svetových trhoch. Dôležitým faktorom je pritom dlhodobá spolupráca, ktorá prispieva k rozvoju miestnych komunít. Väčšinu kakaových bôbov nakupuje Zotter v Latinskej Amerike, v “kolíske kakaa”, ale aj v ďalších regiónoch sveta - krajiny pôvodu sú aktuálne Peru, Bolívia, Nikaragua, Panama, Ekvádor, Guatemala, Brazília, Belize, Dominikánska republika, Madagaskar, Togo, Ghana, Tanzánia, Uganda.
Ako hovorí Josef Zotter “používame iba BIO a Fair Trade suroviny, lebo sú lepšie pre nás ľudí aj pre naše životné prostredie”. Jeho firma patrí k najekologickejším v Rakúsku. Do čokolád Zotter sa dostanú výhradne suroviny vypestované v prísne kontrolovanom ekologickom poľnohospodárstve (sú BIO certifikované). Zotter používa 100% čistú energiu, produkuje si svoju vlastnú energiu s fotovoltaickým generátorom a má flotilu elektrických vozidiel. Vlastná BIO farma, ktorá má 80 hektárov, vyprodukuje väčšinu ingrediencií pre BIO obedy zadarmo pre všetkých 200 zamestnancov čokoládovne Zotter.
Spoločnosť iniciovala a zrealizovala už veľa rozvojových projektov ako napríklad známy program “Kakao namiesto kokaínu” v Južnej Amerike a za svoje aktivity v oblasti ekológie i rozvojovej pomoci získala viacero prestížnych ocenení. Aj napriek nárastu svojej veľkosti a významu ostala čokoládovňa Zotter rodinnou firmou – s neutíchajúcou vášňou pre remeslo v nej pracujú obaja manželia Zotterovci, Josef a Ulrike, aj ich deti Julia a Michael (najmladšia dcéra Valéria ešte študuje).
Z bohatej ponuky čokolád Zotter sme do nášho e-shopu SAMAY vybrali:
- lahodný biely nugát z makadamových orechov - BIO čokoláda Makadámiový nugát Praline, 70g
- a makadámiový nugát s ríbezľovým ganache - BIO čokoláda Hand-scooped Ríbezle a makadámiový nugát, 70g
Odporúčame pozrieť si:
- dokument Zotter: “Viva el Cacao” v angličtine – kliknite sem
- video Make Chocolate Fair: “Beans on the table” o návšteve v čokoládovni Zotter (v nemčine s anglickými titulkami) – kliknite sem
- krátku upútavku na film “Kakao namiesto kokaínu” – kliknite sem
Viac informácií nájdete na webstránke: zotter.at